Bharat Coking Coal Limited (BCCL)


Frequently Asked Question
1. I am retired from BCCL but getting reimbursement from CCL. Can I submit my information here?
Ans: No, this is for the retired executives/employees given option to receive CPRMS benefits from BCCL only.
2. I am retired from ECL but getting reimbursement from BCCL. Can I submit my information here?
Ans: Yes, this is for the retired executives/employees given option to receive CPRMS benefits from BCCL only.
3. What are the information required to login to register my information for smart cards?
Ans: Please log in using your registered card number, issue date and employee type.
4. My Spouse is already died. What will be written in the Spouse details?
Ans: In case of death of Spouse “DEAD” should be written in all columns related to spouse, Membership option will be “SINGLE” and Beneficiary as on date will be “EMPLOYEE” .
5. My husband was employee of BCCL and after his death I am the card holder what are the fields to be filled in?
Ans: All the fields are to be filled in except optional fields and Membership option will be “SINGLE” and Beneficiary as on date will be “SPOUSE”.
6. After online submission of form what to be done?
Ans: Kindly write down the Submission Number generated in the life certificate which should be sent to EE/NEE Dept, Koylabhawan, BCCL with the copy of Medical Card, Aadhar Card, PAN Card of self, spouse and nominees.
7. How will I get my new smart card?
Ans: After due verification smart card will be printed and communicated to you in your registered mobile for collection. Residents of outside of Dhanbad district may send request in email to gmee.bccl@coalindia.in for executives and hodnee.bccl@coalindia.in for non-executives to send the card through speed post.
अक्सर पूछे जाने वाले प्रश्न
1. मैं बीसीसीएल से सेवानिवृत्त हुआ हूं लेकिन सीसीएल से प्रतिपूर्ति प्राप्त कर रहा हूं। क्या मैं अपनी जानकारी यहाँ प्रस्तुत कर सकता हूँ?
उत्तर: नहीं, यह केवल बीसीसीएल से सीपीआरएमएस लाभ प्राप्त करने वाले सेवानिवृत्त अधिकारियों / कर्मचारियों के लिए है।
2. मैं ईसीएल से सेवानिवृत्त हूं लेकिन बीसीसीएल से प्रतिपूर्ति प्राप्त कर रहा हूं। क्या मैं अपनी जानकारी यहाँ प्रस्तुत कर सकता हूँ?
उत्तर: हां, यह केवल उन सेवानिवृत्त अधिकारियों / कर्मचारियों के लिये है जिन्होंने बीसीसीएल से सीपीआरएमएस लाभ प्राप्त करने के विकल्प का चयन किया है।
3. स्मार्ट कार्ड के पंजीकरण के लिए लॉगिन करते समय मुझे अपनी कौन सी जानकारी देने की आवश्यकता है?
उत्तर: आप अपने पंजीकृत कार्ड नंबर, जारी करने की तारीख और कर्मचारी प्रकार का उपयोग करके लॉग इन कर सकते हैं।
4. मेरे जीवनसाथी की मृत्यु हो चुकी है। जीवनसाथी के विवरण में क्या लिखा जाएगा?
उत्तर: जीवनसाथी की मृत्यु के मामले में spouse के कॉलमों में “DEAD”, Membership विकल्प में "SINGLE" और Beneficiary as on date में “EMPLOYEE” लिखा जाना चाहिए ।
5. मेरे पति बीसीसीएल के कर्मचारी थे और उनकी मृत्यु के बाद मैं कार्ड धारक हूं, इसमें भरे जाने वाले क्षेत्र क्या हैं?
उत्तर: वैकल्पिक क्षेत्र को छोड़कर सभी क्षेत्र भरे जाने हैं और Membership विकल्प में "SINGLE" और Beneficiary as on date में "SPOUSE" होगा।
6. फॉर्म ऑनलाइन जमा करने के बाद क्या किया जाना है?
उत्तर: कृपया जीवन प्रमाण पत्र में उत्पन्न सबमिशन नंबर लिखें, जिसे ईई / एनईई विभाग, कोयला भवन, बीसीसीएल को मेडिकल कार्ड की प्रतिलिपि सहित अपना, जीवनसाथी और नामांकित व्यक्ति के आधार कार्ड, पैन कार्ड की प्रतिलिपि के साथ भेजा जाना चाहिए।
7. मुझे अपना नया स्मार्ट कार्ड कैसे मिलेगा?
उत्तर: विधिवत सत्यापन के बाद स्मार्ट कार्ड को प्रिंट किया जाएगा और आपके पंजीकृत मोबाइल पर इसे प्राप्त करने के लिए संदेश भेजा जाएगा। धनबाद जिले के बाहर रहने वाले अधिकारी/कर्मचारी इसे स्पीड पोस्ट के माध्यम से प्राप्त करने के लिये ईमेल gmee.bccl@coalindia.in / hodnee.bccl@coalindia.in पर अपना अनुरोध भेज सकते हैं।


Enter Details To Login